Un candidat PSD pentru postul de subprefect la Iași a fost trimis în judecată de DIICOT pentru constituire grup infracțional organizat și înșelăciune. Prejudiciul: 1 milion de euro

ø;
Unul dintre candidații care și-au anunțat intenția de a obține unul dintre posturile de subprefect la Iași este Lucian Nedelciuc, membru PSD trimis în judecată, în 2019, pentru săvârșirea a două infracțiuni: constituire grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată. După ce procurorii au tergiversat timp de șapte ani cercetarea penală, iar judecătorii au restituit dosarul la Parchet, răspunderea penală a lui Nedelciuc s-a prescris. Aceasta situatie nu este echivalenta cu nevinovăția, instituția prejudiciată – Casa de Asigurări de Sănătate Iași – l-a dat în judecată pe Nedelciuc, alături de ceilalți inculpați, pentru recuperarea sumei de 1 milion de euro.

Conform protocolului de la Centru, în acest județ postul de prefect a revenit PNL, iar cele două poziții de subprefect la PSD. Președintele Organizației Județene a PSD Iași, deputatul Bogdan Cojocaru, a declarat pentru G4Media.ro că o decizie despre candidaturile filialei va fi luată ”cât mai curând”. El a afirmat că nu știe că Lucian Nedelciuc se află printre candidați ”nici formal, nici informal”.

In anul 2019, Lucian Nedelciuc a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de mai mulți inculpați de origine română și arabă

In anul 2019, Lucian Nedelciuc a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de mai mulți inculpați de origine română și arabă, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată. Procurorul de caz a incriminat faptul că, în 2011, în calitate de inspector principal în cadrul Serviciului Administrare Contribuţii şi Creanţe din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași (CJAS), Nedelciuc a favorizat o rețea de firme private la care era asociată și soția sa ca să deconteze sume mari din bugetul instituției pentru consultații fictive.

Astfel, Mariana Nedelciuc înființase, pe 31 mai 2011, împreună cu Mohamad Madarati, firma Moldsan Med, fiecare deţinând câte 50%. Imediat, firma a încheiat contract cu CJAS Iaşi și a devenit una dintre societățile care au primit cei mai mulți bani, depășind inclusiv spitale de stat la acest capitol. În total, în 2011, Moldsan Med a primit deconturi de 482.000 de lei. Ulterior, anchetatorii au stabilit că rețeaua a decontat sumele în mod ilegal deoarece consultațiile au fost fictive și i-au trimis în judecată pe inculpați și firmele implicate. Prejudiciul adus bugetul CJAS a fost stabilit la circa 1 milion de euro.

În timpul judecății de la Camera Preliminară judecătorii au constatat neregularități în întocmirea rechizitoriului și l-au restituit la Parchet.

Procurorul de caz a clasat dosarul pe motiv că răspunderea penală a inculpaților s-a prescris.

În 2022, luând act de două decizii ale Curții Constituționale, procurorul de caz a clasat dosarul pe motiv că răspunderea penală a inculpaților s-a prescris. Pentru că această soluție nu este echivalentă cu nevinovăția, în 2023, Casa de Asigurări de Sănătate Iași i-a dat în judecată în civil pe inculpații din dosarul penal clasat, cerând judecătorilor să-i oblige pe aceștia să achite prejudiciul. Cauza are termen pe 20 februarie 2025.

”Candidatura mea încă nu a fost evaluată. Îmi estimez la 20% șansele”, a declarat Lucian Nedelciuc pentru G4Media.ro

Si Agenția Națională de Integritate s-a pronunțat pe existența conflictului de interese de natură administrativă a lui Lucian Nedelciuc

În 2014, în această speță s-a pronunțat și Agenția Națională de Integritate care a anunțat că ”(…) a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui NEDELCIUC LUCIAN, fost inspector în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Iași, întrucât, în perioada exercitării funcției publice (16 ianuarie 2008 – 24 mai 2013), Casa de Asigurări de Sănătate Iași a încheiat două contracte de furnizare de servicii medicale, în valoare de 1.348.433 Lei, cu două societăți în cadrul cărora soția sa deține calitatea de asociat”.

Ulterior apariției în presă, în 2012, a unor articole legate de rețeaua de devalizare de la Casa de Sănătate, materiale pe baza cărora s-a întocmit dosarul penal, Lucian Nedelciuc a demisionat din postul deținut la această instituție, dar cariera sa profesională a avansat. A fost angajat ca șef de serviciu la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași în timp ce la șefie era un membru PSD, iar același partid l-a propulsat drept președinte al Consiliului de Administrație la Spitalul de Copii ”Sf. Maria”, unitate medicală subordonată Consiliului Județean Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.