In cadrul unei conferințe de presă de la Primaria Iasi, la care au participat presedintele CJ, Costel Alexe, primarul Mihai Chirica, vicepresedintele CJ-Marius Danga, city managerul CJ-Andrei Cazacu, au fost prezentate detalii despre lucrarille de reabilitare la Filarmonica Iasi, dar si despre viitorul sediu al Operei.
În ceea ce privește Filarmonica de Stat Moldova Iasi, reabilitarea va fi realizată prin proiectul Axa Culturală Est-Vest, cu finanțare prin POR. Cat despre viitorul sediu al Operei, Consiliul Judetean Iasi a identificat un teren care se incadreaza in cerintele Ministerului Culturii si careeste facil iesenior.
„Clădirea Filarmonicii Moldova Iași este unul dintre obiectivele patrimoniale ale județului pe care ne dorim foarte mult să îl reabilităm pentru a crea un spațiu sigur și modern pentru desfășurarea actului cultural. Valoarea investiției este de aproximativ 16 milioane de euro.
Proiectul propus de Municipiul Iași în parteneriat cu Județul Iași va fi implementat într-o manieră integrată în zona centrală a municipiului. Prin proiectul Axa Culturală Est-Vest se intenționează reabilitarea și modernizarea Filarmonicii Moldova Iași, reabilitarea și modernizarea spațiilor publice, reabilitarea parcului Teatrului Național Iași, extinderea zonei pietonale etc.
Totodată, am reușit să identificăm terenul potrivit pentru sediul Operei Naționale Iași, un teren de 12.000 mp care se încadrează în cerințele Ministerului Culturii, dar este și accesibil ieșenilor.

Propunem construirea viitorului sediu al Operei în Copou, polul cultural al Iașului, în proximitatea primei instituții de învățământ superior din țară Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, a parcului Copou, care găzduiește simboluri culturale emblematice ale Iașului – teiul lui Eminescu și muzeul dedicat poetului nostru național.
Cred că nu este zonă mai potrivită în Iași care să găzduiască sediul Operei decât Copoul, atât de iubit și de ieșeni și de turiști, „casa” multor instituții de cultură, printre care se va putea integra perfect și opera.
Iașul este capitala culturală a României, iar așa cum calitatea actului cultural al Iașului este recunoscută la nivel național și internațional, așa trebuie să avem și spațiul fizic în care să creăm produsele culturale”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

Primăria va încheia un protocol de colaborare cu Consiliul Județean
Primăria va încheia un protocol de colaborare cu Consiliul Județean, în urma căruia va prelua terenul respectiv și îl va preda Ministerului Culturii pentru a-l integra în programul național, cu finanțare parțială de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de construire / reabilitare de sedii pentru opere.
„Avantajele acestui amplasament sunt evidente și aș puncta doar două: Copoul este o zonă care „respiră” cultură (prima universitate din țară, Casa Pogor, Biblioteca Centrală Universitară, Colegiul «Costache Negruzzi», Grădina Copou etc.) și, în plus, există un punct de vedere aproape unanim al oamenilor de cultură pentru realizarea în zonă a unei astfel de instituții de cultură.
Cred că o propunere mai bună, susținută atât de administrația locală, cât și de cea județeană, și îmbrățișată de toată comunitatea locală nu poate exista! Avem încredere că și Ministerul Culturii va demonstra aceeași deschidere și că va demara procedurile pentru ca Iașul cultural să aibă Opera pe care o merită!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Tot în colaborare cu Consiliul Județean municipalitatea vrea să închidă o „rană” de care patrimoniul cultural al Iașului suferă de prea multă vreme: consolidarea și reabilitarea clădirii Filarmonicii „Moldova”!
Soluția este diferită în acest caz: tot printr-un parteneriat cu Consiliul Județean, dar și cu Episcopia Romano-Catolică, Primăria să preia clădirea Filarmonicii pentru a o consolida printr-o linie de finanțare prevăzută în noul Program Operaţional Regional (2021 – 2027) și la care municipalitatea este eligibilă.
„Este un proiect ambițios și frumos, parte a unei viziuni de realizarea a unei Axe Culturale Nord – Sud, care să pornească de la Colegiul de Artă «Octav Băncilă» și să coboare, prin Filarmonică, curtea Teatrului Național și parcul unde am început deja lucrările, spre Catedrala Mitropolitană și strada Sf. Petru Movilă.
Mulțumesc domnului Costel Alexe și echipei Consiliului Județean pentru colaborare și deschiderea de a realiza, împreună, proiecte atât de importante pentru orașul și județul nostru!”, a mai spus primarul Mihai Chirica.