La data de 13.03.2025 a avut loc Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Iași, în cadrul căreia a fost dezbătut Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2024.
Evenimentul a avut loc cu participarea judecătorilor Curții de Apel Iași și a magistraților care asigură conducerea instanțelor din județele Iași și Vaslui.
Invitația la acest important moment din viața justiției ieșene a fost onorată de Radu Marinescu-Ministrul Justiției, judecător Ramona Grațiela Milu și judecător Gheorghe Liviu Odagiu-membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Corina Pușchin și Liviu Drăgănescu, consilieri ai Ministrului Justiției, conferențiar universitar doctor avocat Nicolae Horia Țiț, decanul Facultății de Drept al Universității „Al.I.Cuza” Iași, Mihaela Pamfil, Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, Cristina Chiriac, Procuror-șef serviciu al Direcției Naționale Anticorupție – Iași, Vasile Airinei, Procuror-șef serviciu al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Iași, Tunaru Dan Ciprian, Procuror-șef serviciu al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Vaslui, Mihai Popa, procuror European Public Prosecutor’s Office, Cațarschi Iulian Constantin, prodecanul Baroului de avocați Iași și Marian Șenchiu, decanul Baroului de avocați Vaslui.
În anul 2024, cu un volum de 5910 de cauze nou intrate, Curtea de Apel Iași s-a situat pe locul 5 la nivel național în raport de media complexității cauzelor nou înregistrate.
În ceea ce privește cauzele aflate pe rol, respectiv 7872 de dosare, s-a înregistrat o scădere cu 2,50%, în raport cu anul 2023, evoluție care se află în acord cu tendința generală la nivel național (scădere cu 3,04%).
Din cele 7872 dosare aflate pe rolul Curții de Apel Iași în anul 2024, 44,73% au fost gestionate de Secția penală, 16,59% de Secția civilă, 17,71% de Secția de contencios administrativ și fiscal, iar 20,97% de Secția conflicte de muncă și asigurări sociale.
Referitor la operativitate, Curtea de Apel Iași a avut o rată de soluționare de 102,34% prin raportare la cauzele nou înregistrate, situându-se pe locul 9 la nivel național, iar durata medie de soluționare a cauzelor, până la pronunțare, a fost de 3,14 luni.
În anul 2024, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o variație a volumului de activitate pe grade de jurisdicție, respectiv: o scădere la nivelul Curții de Apel Iași cu 2,50% (față de scăderea cu 3,04% la nivel național) și la nivelul tribunalelor din circumscripție o medie de scădere cu 1,05% (față de creșterea cu 6,51% la nivel național), respectiv, o creștere la nivelul judecătoriilor din circumscripție cu 21,84% (față de creșterea cu 17,29% la nivel național).
La Curtea de Apel Iași, indicatorii statistici reflectă o încărcătură de 487,5 dosare/judecător în raport de judecătorii care au funcţionat efectiv în anul 2024, reprezentând o tendinţă de creștere cu 0,58% față de anul anterior.
Având în vedere datele menționate mai sus, din perspectiva indicatorilor de eficienţă, pe baza datelor statistice aferente anului 2024, Curtea de Apel Iași se încadrează în gradul de eficiență „foarte eficient”.
Pe parcursul anului 2024, urmare a demersurilor susținute efectuate la ordonatorul principal de credite – Ministerul Justiției, s-au primit avizele și aprobările pentru remedierea unor probleme apărute în exploatarea în condiții de siguranță a sediului Palatului de Justiție Iași, fiind continuate, în același timp, lucrările de reparații capitale la Judecătoriile Hârlău, Răducăneni, Vaslui și Huși.
Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2024 de Curtea de Apel Iași poate fi consultat on-line, pe portalul Curții de Apel Iași, la rubrica „Instanța în cifre”, secțiunea „Rapoarte și studii”.