Pentru unii mumă…pentru altii ciumă! In aceasă notă, prefectul Bogdan Petru Cojocaru este acuzat că actionează cu dublă masură cand e vorba de a aplica reglementările legale. Cum s-a ajuns aici?
Exasperați de lipsa de reacție a prefectului de Iași, care de 4 luni apără ilegalitățile de la Primăria Prisăcani, mai mulți consilieri locali din această comună s-au adresat Ministerului Afacerilor Interne, cerând tragerea la răspundere a celor de la Prefectura Iași.
În funcție de ancheta pe care o va face ministerul, oamenii spun că se vor adresa și altor organe ale statului.
Într-o sesizare trimisă la București, consilierii locali arată că s-au adresat de doua ori Prefecturii Iași, reclamând încălcarea legii la Consiliul Local al comunei Prisăcani.
Având în vedere că legea prevede că Prefectul verifică legalitatea hotărârilor de consiliu local, oamenii și-au pus atunci speranțe că acesta chiar va acționa corect și legal.
Din răspunsurile primite au înțeles, însă, că la Prefectura Iași legislația este aplicată în mod părtinitor, în funcție de culoarea politică a celor implicați.
Prima sesizare adresată prefectului Cojocaru menționa că ședința de Consiliu Local din data de 23.03.2023 de la Prisăcani nu s-a desfășurat legal, la aceasta nefiind prezenți in procent majoritar consilierii locali în funcție. Mai exact, la aceasta sedinta au participat doar 6 dintre consilierii locali, în condițiile în care la momentul acela erau 12 consilieri în funcție. Practic, a fost vorba despre o ședință de partid, având în vedere că au participat doar consilierii PSD. În cadrul ședinței a depus jurământul Axinte Ghiocel Cătălin (PSD).
Consilierii opoziției și-au justificat absența prin lipsa urgenței, având în vedere că era o ședință extraordinară, care poate fi organizată doar pentru rezolvarea unor probleme stringente, iar în următoarea săptămână oricum era programată ședința ordinară.
La scurt timp după ședință, consilierii opoziției s-au adresat prefectului Cojocaru, reclamând situația, dar prin răspunsul emis în data de 10.04.2023, juriștii și prefectul județului au răspuns că totul a fost legal.
Ulterior, oamenii de la Prisăcani au transmis o nouă petiție, insistând ca Prefectura să intervină pentru a fi respectată legea. Prin răspunsul din data 31.05.2023, prefectul a răspuns din nou că totul a fost legal, iar secretarul și președintele de ședință își asumă responsabilitatea.
Prefectul a precizat totodată că a verificat și hotărârile adoptate după data de 23.03.2023, cu votul consilierului Axinte Ghiocel Cătălin, și că hotărârile sunt legale.
Ce prevede legea?
Am încercat să lămurim această situație, problema fiind discutată cu mai mulți primari și consilieri locali din județul Iași, cu o bogată experiență administrativă, cu toții având aceeași opinie, că ședința Consiliul Local al comunei Prisăcani din 23.03.2023 nu a avut cvorum și că acel consilier nu putea depune jurământul în acea ședință.
Amintim în acest context dispozițiile art. 122 alin. 2 din Codul Administrativ, potrivit căruia supleantul al cărui mandat a fost validat depune jurământul “în fața consiliului local”. Rezultă așadar că această procedură poate avea loc doar în cadrul unei ședințe desfășurată legal. Este de altfel și opinia Ministerului Dezvoltării care a emis îndrumări în acest sens pentru mai multe primării care s-au confruntat cu situații similare.
Reținând că nu a depus jurământul în mod legal, votul consilierului respectiv nici nu putea fi luat în considerare pentru adoptarea unor hotărâri.
Caz identic, insa Prefectul și juriștii aplică legea în funcție de partidul implicat
Jurnalul de IASI (www.jurnaluldeiasi.com/) a identificat un caz în care Prefectura Iași a avut altă opinie într-o situație asemănătoare.
Este vorba despre un consilier local din comuna Popești, cu privire la care Prefectura a emis adresa nr. 12662/05.08.2022, semnată de aceleași persoane care au întocmit și răspunsurile pentru cei de la Prisacani (prefectul Bogdan Cojocaru, șefa serviciului juridic Maricica Rusu și consilier juridic Anca Crăciun). Conform acestui document, consilierul local care a depus jurământul într-o ședință la care nu s-a întrunit cvorumul necesar nu poate intra în exercitarea mandatului.
Făcând o paralelă între cele două cazuri, observăm că la Prisăcani consilierul care a depus jurământul este de la PSD, totodată, primarul comunei Prisăcani este tot de la PSD, iar în cazul identificat, de la comuna Popești, consilierul despre care se spune că nu a putut intra în desfășurarea mandatului este de la PNL, iar primarul comunei Popești tot de la PNL. În plus, adresa nr. 12662/05.08.2022 este un răspuns la o petiție făcută de un consilier PSD din comuna Popești, petiționarii de la Prisăcani fiind consilieri locali aflați în opoziție cu PSD.
Prefectul Bogdan Cojocaru a devenit de scurt timp președinte interimar al organizației județene Iași a Partidului Social Democrat, remarcându-se doar prin atacuri politice la adresa celor de la alte partide, astfel încât abuzurile pe care le face în activitatea de la Prefectura nu pot avea decât o explicație tot în această cheie, Prefectura devenind un fief PSD.
Lipsa intervenției prefectului – consecințe grave pentru Consiliul Local Prisacani
Este ușor de dedus că lipsa intervenției prefectului județului Iași privind cele petrecute în cadrul ședinței consiliului Local Prisăcani din data de 23.03.2023 atrage consecinte care se agravează constant, votul persoanei care nu a depus jurământul în mod legal fiind hotărâtor pentru zeci de hotărâri de consiliu local adoptate ulterior și care vor trebui revocate, dacă Ministerului Afacerilor Interne sau instanțele de judecată vor da dreptate consilierilor opoziției.
Aceștia urmează să primească răspunsul forului superior, în funcție de cele constatate urmând a se adresa și altor organe ale statului, inclusiv cu o plângere penală.
Vom reveni!
[…] Prefectul de Iași acuzat că apără ilegalitățile de la o primărie PSD. Urmează și plângerea… […]
[…] Prefectul de Iași acuzat că apără ilegalitățile de la o primărie PSD. Urmează și plângerea… […]