Un nou scandal se prefigurează la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi. Un bolnav infectat cu SARS COV2, cu cangrenă la ambele picioare a fost operat fără acordul familiei, deși, inițial nu a fost considerat o urgență. Cazul a intrat şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Familia pacientului vrea ca toţi cei care se fac vinovaţi să fie traşi la răspundere.
Familia ieseanului Constantin Petrescu Dodiță, în vârstă de 62 de ani, care suferea de cangrenă severă la ambele picioare in urma unor degerături, trimis acasă de medici fară empatie pentru un bolnav nevoias, ca să nu zic inconștienți, se revoltă din nou. Nepoata pacientului susţine că va face tot posibilul ca toti cei care se fac vinovaţi de această situaţie să fie traşi la răspundere.
Cazul a fost descoperit săptămâna trecută, atunci cand Constantin Petrescu Dodiță, o persoană singură, bolnavă, fără familie și fără niciun venit a fost găsită de preotul satului în stare gravă și cu picioarele cangrenate. Părintele a anuntat rudele, care, la rândul lor, au apelat la 112. Imediat după ce a ajuns la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”, la Clinica I-a Chirurgie şi a fost diagnosticat pozitiv ca fiind infectat cu SARS COV 2, pacientul a fost trimis acasă, deşi starea lui era extrem de gravă. Cu toate acestea, dr. Costel Bradea a considerat că mai poate astepta in starea in care era.
„Am chemat ambulanța care l-a dus la UPU Iași. Aici a fost găsit pozitiv la COVID și domnul doctor Bradea Costel de la Clinica Chirurgie I, care l-a preluat, l-a trimis acasă unde nu are condițiile necesare sau pe cineva care să-l întrețină. Acest lucru s-a petrecut seara, la ora 20.30, pentru a face carantinarea, semnându-i astfel condamnarea la moarte. Să înțeleg că dreptul la sănătate nu este pentru cei săraci, chiar dacă sunt asigurați…? Este inadmisibil să trimiți acasă un om bolnav aproape inconștient unde îl așteaptă aceleași condiții! Vrem să se facă dreptate în acest caz pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ce a suferit unchiul meu! Pe data de 6 ianuarie am solicitat din nou sprijinul ambulanței și a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi”, a precizat Roxana Lupu, nepoata pacientului.
În urma intervenţiei familiei, Constantin Dodiţă a fost adus din nou la Iasi, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, iar ulterior transferat inapoi la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”, la aceeaşi clinică, în acelaşi salon de unde fusese expediat acasă.
„Cum este posibil ca un pacient depistat pozitiv cu SARS COV 2, cu cangrenă extrem de gravă să fie trimis acasă şi, ulterior, internat în acelaşi salon? Este bătaie de joc! Vă imaginaţi ce se întâmplă cu ceilalţi pacienţi care nu mai au pe nimeni?”, întreabă Roxana Lupu.
„Este vorba despre o cangrenă uscată, care necesită amputația degetelor. În condițiile infecției cu SARS COV 2, riscul operator și anestezic este crescut. Va reveni pentru amputație peste 10 zile, după ieșirea din izolare. Medicul a discutat telefonic cu familia care a înțeles riscurile și a acceptat. Problema căldurii de la domiciliu și a sărăciei trebuie rezolvată de familie și autoritățile locale! Nu este obligația Spitalului Județean de Urgentă! Momentan a revenit în Unitate de Primiri Urgențe, la Clinica de Chirurgie 1”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD Iași.
Intervenţie chirurgicală fără acordul familiei
Constantin Petrescu Dodiţă a suferit în trecut un atac cerebral, iar acest diagnostic i-a afectat foarte mult starea de sanatate. Deşi în aceste cazuri de amputare a membrelor şi ţinând cont de discernământul pacienţilor trebuie solicitat acordul familiei, nu la fel a fost şi în cazul lui Dodiţă.
„Unchiul meu nu mai este coerent în urma atacului cerebral suferit. Din câte cunosc, în astfel de cazuri de amputare a membrelor, cadrele medicale sunt obligate să înştiinţeze familia pentru a-şi da acordul. Acest lucru nu s-a întâmplat şi în cazul nostru. Eu am lăsat numere peste tot, dar nu m-a înştiinţat nimeni. Sunt singura persoană din familie care am grijă de el atât cât pot. Nu mi-au dat nici măcar informaţii cu privire la starea lui şi ce anume i-a amputat. Voi merge până la capăt pentru că vreau să se facă dreptate, să nu-şi mai bată joc de pacienţi”, a adăugat nepoata bărbatului, Roxana Lupu.
Linişte peste tot
Managerul Spitalului de Urgenţe „Sf. Spiridon”, dr. Dan Timofte şi dr. Costel Bradea de la Clinica I-a Chirurgie nu au fost de găsit sau nu au dorit să ofere informaţii referitor la acuzele care li se aduc de catre rudele pacientului. În schimb, ei vor fi traşi la răspundere de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
„Noi, deşi trebuia să fim înştiinţaţi imediat despre acest caz, nu s-a întâmplat acest lucru. Ceea ce s-a petrecut acolo este inadmisibil! Fiecare unitate spitalicească are o zonă roşie. Aici au greşit şi cei de la infecţioase pentru că nu trebuiau să-l primească, dar şi cei de la Spiridon pentru că nu trebuiau să-l trimită acasă. Eu am aflat acum, de la dumneavoastră. Vom face verificări în acest caz”, au susţinut reprezentanţii DSP Iaşi.
Constantin Petrescu Dodiță locuiește singur, într-o locuință dărăpănată, din localitatea ieșeană Moșna, casă care aparține uneia dintre nepoatele sale. De doi ani, acesta nu are nici măcar carte de identitate valabilă. Autoritatile locale par că nu stiu ce cazuri sociale REALE au prin comună.