O firmă care îl are ca asociat pe fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan a concesionat 32 de hectare de teren de la Primăria Vlădeni pe vremea primarului PSD Cătălin Brânzanu în urma unei licitații dubioase, daca e să ținem cont că a concurat cu o societate „mână moartă”.
Scopul contractului a fost realizarea unui parc fotovoltaic de pe urma căruia Primăria Vlădeni urma să încaseze anual sute de mii de lei cu titlul de redevență.
Terenul scos la licitație pentru construirea parcului fotovoltaic avea categoria de folosință „ape și stuf și ape stătătoare”. Abia după semnarea contractului cu firma lui Ivan, aceasta a fost schimbată în „pășune”.
Contractul a fost atribuit în februarie 2022, firma câștigătoare fiind înființată cu o lună înainte de data la care s-a organizat licitația. Firma „concurentă” are aceeași adresă de e-mail cu cea care a câștigat procedura și la care deține acțiuni Ivan.
Caietul de sarcini prevedea mai multe criterii de evaluare și departajare a ofertelor, dar membrii comisiei de licitație nu au ținut cont decât de unul singur: „cel mai ridicat nivel al prețului”. Despre ridicatul pret putem spune ca firma lui Cătălin Ivan a oferit cu 10 lei mai mult și asa a câștigat licitația.
Investiția promisă, și anume parcul fotovoltaic, nu a mai fost realizată in mandatul lui Brânzanu, care nu a mai iesit primar (nici acum nu-i vine sa creada ce ghinion l-a lovit), iar noua conducere reprezentata de primarul PNL Iulian Burdea încearcă să recupereze de la firma lui Ivan banii datorați pentru plata redevenței.
„Noi am trimis notificare de mai multe ori, dar ni s-au întors cererile. Am primit un mail de la ei, prin care ne anunțau că vor să plătească spre finalul lunii sau în aprilie o parte din bani, dar nu mai dorim să continuăm”, a explicat primarul Iulian Burdea pentru 7iasi.
Firma la care este acționar fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan a concesionat un teren de 32 de hectare, în urma unei licitații la care a concurat împotriva unei firme „mână-moartă”.
Firma Moldo Solar Park SRL Timișoara a concesionat terenul de la Primăria Vlădeni pentru înființarea unui parc agro-voltaic, pentru care urma să plătească o redevență lunară. Concesiunea a fost parafată în perioada în care primarul comunei era psd-istul Cătălin Brânzanu.
Dupa 3 ani, afacerea pare a fi una fara nici viitor pentru comuna Vlădeni, firma uitand sa mai achite redevența, iar investiția promisă nu a mai fost realizată.
Istoricul afacerii păguboase de la Vlădeni
La data de 17 februarie 2022 a fost demarată licitația pentru concesionarea suprafeței de teren de 32 hectare, care era compusă din 14 parcele, cu dimensiuni cuprinse între 600 mp și 60.765 mp, intabulate cu categoria de folosință „ape și stuf” și „ape stătătoare”. Prețul de pornire al licitației a fost de 81.165 lei pe an.
La licitația organizată de comuna Vlădeni au depus oferte două firme, Moldo Solar Park SRL din Timișoara și Lotus Energy SRL din satul Tustea, județul Hunedoara.
Moldo Solar Park este controlată de Armand Consulting (90%), prin Doru Armand Domuța, în vreme ce Cătălin Ivan deține 10% din societate. Firma a fost înființată în februarie 2022, exact în luna când comuna Vlădeni a demarat procedura de licitație.
Lotus Energy SRL este deținută în proporție de sută la sută de către Cristinel Viorel Vâlcu și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru electricitate și telecomunicații. La secțiunea date de contact ale Lotus Energy figurează adresa de e-mail a firmei din Timiș, Armand Consulting SRL, administrată de Domuța.
Moldo Solar Park SRL a ofertat 81.200 lei pe an, iar Lotus Energy a ofertat 81.190 lei pe an, cu doar 10 lei mai puțin. În documentele comisiei de evaluare a ofertelor a fost stipulat drept criteriu de atribuire „cel mai mare nivel al prețului”, iar câștigătoare a fost desemnată Moldo Solar Park SRL.
Contractul de concesiune a fost semnat în februarie 2022 cu firma Moldo Solar Park SRL, societate reprezentată de Doru Armand Domuța. Durata concesiunii a fost stabilită pe 49 de ani, iar redevența urma să fie plătită lunar.
În martie 2022, la o lună după semnarea contractului, a fost emis un act adițional prin care se schimba categoria de folosință a terenului concesionat din „ape”, „ape și stuf” și „ape stătătoare” în „pășune”. Redevența de 81.165 lei pe an a fost actualizată cu rata inflației. Pe 2023 suma a ajuns la 92.366 lei, iar pe 2024 la 101.972 lei anual.
Cu toate aceste modificari, firma castigatoare din Timișoara nu și-a mai plătit datoriile către bugetul local al comunei Vlădeni, astfel ca la 31.12.2024 s-a ajuns la restanțe de 146.065 lei datorate de Moldo Solar Park SRL în contul concesiunii. Redevența era de 119.736 lei, majorările de întârziere erau de 25.655 lei, taxa pe terenul concesionat era de 617 lei, la care s-au adăugat 49 lei majorări de întârziere la această taxă. Ultima plată efectuată a fost în 27 decembrie 2023, de 13.527 lei. În 1.08.2024 a fost făcută o somație de plată, iar în 21 noiembrie 2024 a fost emisă o adresă privind intenția de reziliere a contractului.
Primarul Iulian Burdea a declarat că va trece la rezilierea contractului cu firma lui Ivan
„Urmează să reziliem contractul în baza unei hotărâri de Consiliu Local. Noi am trimis notificare de mai multe ori, dar ni s-au întors cererile. Am primit un mail de la ei, prin care ne anunțau că vor să plătească spre finalul lunii sau în aprilie o parte din bani, dar nu mai dorim să continuăm. În urma unui studiu pedologic și cu aviz de la Direcția Agricolă a fost schimbată categoria de folosință de la ape la pășune. Acum trebuie să vedem cum valorificăm terenul pentru comunitate, să vedem facem”, a spus primarul Iulian Burdea.
A fost favorizata firma lui Ivan? Comisia de evaluare nu a respectat caietul de sarcini
Comisia de evaluare a stabilit ca principal criteriu nivelul prețului, asta deși în caietul de sarcini erau trecute alte detalii la evaluarea ofertelor. Procedura era valabilă doar daca erau depuse cel puțin două oferte valabile, astfel încât firma din Timișoara a avut nevoie de un concurent doar cu numele pentru a putea obține contractul. În plus, în caietul de sarcini era stipulat și faptul că firma care era declarată câștigătoare trebuia să facă dovada unui grad de satisfacție al aprecierilor primite de la beneficiarii contractelor cu care a lucrat. Ceea ce la Moldo Solar Park nu era cazul, societatea fiind înființată cu doar câteva săptămâni înainte.
În caietul de sarcini mai era prevăzut și faptul că trebuiau respectate o serie de criterii de atribuire, printre care era și cel mai mare nivel al redevenței, cu o pondere de 40 la sută. Membrii comisiei de licitație au ținut însă cont doar de acest criteriu atunci când au evaluat ofertele. A urmat capacitatea economico-financiară a ofertanților, în calcul fiind luată cifra de afaceri pe 2018, care în cazul firmei din Timișoara nu exista. Mai trebuiau calculate și condiții de protecția mediului, dar și capacitatea de exploatare a parcurilor.
În parcul ce urma să apară in stuful de pe balta comunei urmau să fie montate 47.628 de panouri din siliciu monocristalin, dispuse pe orizontală în 1.701 de șiruri a câte 28 de panouri. Puterea instalată a parcului fotovoltaic urma să fie de aproape 31 MW, cu o unitate de stocare energie electrică având o putere instalată de aproximativ 2 MW.
Numai că toate aceste detalii au ramas doar pe hartie, iar firma lui Ivan nu si a mai platit datoriile (7 est.ro).
De reținut că pe la Vlădeni a trecut și soția lui Cătălin Ivan cu firma sa care a avut o colaborare cu fiul primarului Brânzanu în baza unui contract onorat din bani publici. De la aceasta colaborare, Cătălin Brânzanu este cercetat de ANI pentru un posibil conflict de interese.
Vom reveni cu punctele de vedere ale celor implicati daca vor avea ceva de spus.
Pentru cei interesati, email ul nostru a ramas acelasi: redactie@jurnaluldeiasi.com
EXCLUSIV: Primarul de la Vlădeni cercetat de ANI într-un conflict de interese cu fiul lui