Tradiționala procesiune „Calea Sfinților” a adunat peste 20.000 de pelerini și ieșeni în rugăciune, pe străzile din centrul orașului. Oamenii au străbătut orașul, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, aducând laudă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care Sfânta Parascheva o oferă Moldovei .
Conform datelor oferite de organizatori, 20.000 de persoane au asistat la pelerinajul Calea Sfinților din zona centrală a municipiului Iași, pelerinaj care a avut loc în această seară. Moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon au fost purtate de un sobor de preoți pe străzile din zona centrala a Iașului.
Sfintele moaște au fost purtate pe traseul: Bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza-Vodă – Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”. Apoi, de pe pietonal, se va intra din nou in curtea Catedralei Mitropolitane.
Prima oprire a fost în dreptul Capelei „Nașterea Domnului” și „Sfinţii Cosma și Damian” a Maternității „Cuza Vodă” din Iași; a doua oprire – în faţa Bisericii „Sfântul Sava”, iar a treia oprire – în dreptul Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi.
”Procesiunea Calea Sfinților a devenit de-a lungul anilor, partea a identității Iașilor ultimilor ani”
”Procesiunea Calea Sfinților a devenit așa, de-a lungul anilor, partea a identității Iașilor ultimilor ani. Aproximativ 50 de preoți au participat la acest moment, însoțiți de diaconi. Sigur, procesiunea a fost condusă de Părintele Mitropolit Teofan. Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, anul acesta ne bucurăm de ajutorul peste 1000 de voluntari, dintre care peste 300 sunt preoți care stau la rândul de închinare al pelerinilor.
Se stă uneori, mai ales cu cât ne apropiem de ziua de 14 octombrie, foarte mult. Prezența unui preot este mai mult decât bineăcătoare. De când a început pelerinajul, neîntrerupt, la cortul Fundației Medicale Providența, sunt oferite cești cu ceai. Totodată, cu sprijinul voluntarilor, atât la rândul de închinare, cât și la punctele fixe, unde sunt montate corturi, este împărțită hrană pentru pelerini”, a declarat pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.
În jurul orei 20.30, moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon au fost aşezate din nou spre închinare.
Parte a identităţii Iaşiului ultimilor ani, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic pelerinajul „Calea Sfinţilor”, adună în fiecare an ieşeni şi credincioși din toată țara, precum şi monahi şi preoţi atât din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cât şi invitaţi din alte eparhii din ţară şi străinătate.