FOTO: Arestări în dosarul filierei hoţilor de limuzine şi utilaje. Prejudiciu de peste 1 milion de euro

UPDATE- Solutia Curtii de Apel Iasi:

În temeiul art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b rap. la art. 204 din Codul de procedură penală, respinge ca nefondate contestatiile formulate de inculpatul Matei Vasile Marius (…), inculpatul Şurubaru Valentin Andrei(…), inculpatul Vernica Emilian Bogdan (…) şi inculpatul Vernica Mădălin Gabriel (…) aflaţi în C.R.A.P. Iaşi din cadrul I.P.J. Iaşi, împotriva Încheierii penale nr. 30/JDL din data de 10.02.2022, pronuntată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 843/99/2022, pe care o mentine. În temeiul art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală, obligă inculpaţii contestatori la plata sumei de 350 lei fiecare reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Definitivă.

Patru indivizi au fost arestati fiind acuzaţi că au sustras maşini şi utilaje agricole din Italia şi Franţa, provocînd un prejudiciu de peste 1 milion de euro. Au fost confiscate 22 de autoturisme (Mercedes, Maserati, BMW, JEEP, Fiat, Range Rover), 17 tractoare şi utilaje agricole, plus două motociclete Harley Davidson.

Curtea de Apel Iaşi va trebui sa ia o decizie definitivă în cazul celor 4 indivizi cercetati de DIICOT Iasi. Este vorba despre Valentin Andrei Şurubaru şi Vasile Marius Matei din Iasi si Mădălin Gabriel Vernica şi Emilian Bogdan Vernica din Roman.  Măsura privativă de libertate este valabilă pînă la data de 11 martie 2022, iar la momentul la care judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Iaşi s-a pronunţat, toţi inculpaţii au uzat de calea legală şi au contestat arestarea preventivă.

Jurnalul de IASI (www.jurnaluldeiasi.com) a făcut publică actiunea  procurorilor DICOOT Iaşi şi a  ofiţerilor de poliţie judiciară care au efectuat un număr de 22 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău, într-o cauză vizînd destructurarea unui grup infracţional organizat.

Descinderile au avut loc pe data de 9 februarie 2022, suspecţii fiind acuzaţi de săvîrşirea infracţiunilor de furt calificat de utilaje agricole şi autoturisme de pe teritoriul statelor Uniunii Europene, din Italia şi Franţa in special.

Cum actionau hotii de masini si utilaje

În cauză s-a reţinut faptul că începînd cu anul 2017 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional au sustras, pe timp de noapte, utilaje agricole şi autoturisme de la diferite persoane fizice sau juridice străine.

Ulterior, acuzaţii, în mod direct sau prin intermediul unor interpuşi au introdus utilajele şi autoturismele pe teritoriul României, după falsificarea documentelor de provenienţă şi de proprietate ale acestora. Actele false au fost prezentate autorităţilor din România, atît în vederea trecerii frontierei de stat, cît şi în vederea omologării şi înmatriculării utilajelor şi autoturismelor sustrase. In prealabil acestora le-au fost modificate, prin ştergere şi reinscripţionare, seriile de şasiu pentru a corespunde celor din actele contrafăcute.

După introducerea pe teritoriul României, utilajele şi autoturismele erau comercializate către diverse persoane fizice sau juridice. Prejudiciul estimat a fi produs prin activitatea infracţională a grupului este de peste 1 milion de euro.

„În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate: suma de aproximativ 30.000 lei, cinci permise de conducere falsificate, cărţi de identitate autoturisme în alb (ţară de provenienţă Italia), 22 de autoturisme (Mercedes, Maserati, BMW, JEEP, Fiat, Range Rover, etc.), 17 tractoare şi utilaje agricole (Massey Ferguson şi alte mărci italiene) şi motociclete Harley Davidson. Valoarea totală a bunurilor ridicate în cauză este de aproximativ 1.000.000 euro, se arată într-un comunicat al DIICOT.

La sediul DIICOT Iaşi au fost conduse 1 persoane în vederea audierii. În urma audierilor, procurorii au dispus măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de 4 inculpaţi, aceştia fiind ulterior arestaţi, şi au luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile faţă de 9 persoane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul BCCO Iaşi, BCCO Bacău, IPJ Iaşi (SIC,  SICE), ITPF Iaşi, luptătorilor din cadrul SAS Iaşi şi jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.