Astăzi, 30 martie 2022, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii ”Al. I. Cuza” din Iaşi s-a desfăsurat evenimentul anual ZILELE ASISTENŢEI SOCIALE- Ediția a X-a. Tema anunţata a fost „CONSTRUIREA, ÎMPREUNĂ, A UNEI NOI LUMI ECO-SOCIALE: O LUME CARE NU LASĂ PE NIMENI FĂRĂ SUPORT”.
La evenimentul de astăzi din Aula Magna „Mihai Eminescu” au participat 470 de persoane -asistenţi sociali, cadre didactice universitare, studenţi , reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale colaboratoare), dar si primarul Mihai Chirica si reprezenanti ai conducerii DGASPC Iasi si DAS Iasi.
Zilele Asistenţei Sociale reprezintă o activitate de tradiție, fiind organizată în luna martie a fiecărui an, aceasta reprezentând un moment de analiză referitor la dinamica serviciilor sociale, la problemele sociale și la obstacolele profesionale existente, dar și o oportunitate de promovare a profesiei de asistent social în comunitate, prin intermediul canalelor media, a presei tipărite și online.
Zilele Asistenţei Sociale 2022, Ediția a X-a, urmăresc să celebreze realizările asistenților sociali și să promoveze rolul asistentului social în rândul comunității în vederea transmiterii unui mesaj comun la nivel internațional cu privire la conștientizarea contribuțiilor din domeniul social și nevoia acțiunilor ulterioare.
Tema aleasă pentru anul 2022 este „CONSTRUIREA, ÎMPREUNĂ, A UNEI NOI LUMI ECO-SOCIALE: O LUME CARE NU LASĂ PE NIMENI FĂRĂ SUPORT” şi coincide cu tema summitului pentru oameni iniţiat de Institutul de Cercetare al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Socială (UNRISD) şi Federația Internațională a Asistenților Sociali (IFSW) ce va avea loc în perioada 29 iunie – 2 iulie 2022.
Tema de anul acesta prezintă o viziune și un plan de acțiune pentru a crea noi valori globale, politici și practici care să dezvolte încrederea, securitatea și încrederea tuturor oamenilor cât și sustenabilitatea planetei.
Ziua Mondială a Asistenței Sociale 2022 va fi o oportunitate importantă pentru profesia de asistent social de a angaja toate rețelele de asistență socială cu comunitatea în care lucrează pentru a contribui la valorile și principiile care permit tuturor oamenilor să li se respecte demnitatea printr-un viitor comun.

Cuvântul primarului Mihai Chirica
„România este o țară bogată plină de oameni săraci!
În ultimele decenii, indiferent de partidul care s-a aflat la putere, nu s-au găsit cele mai potrivite soluții pentru a crește nivelul de trai al tuturor românilor. Dimpotrivă, discrepanțele dintre bogați și săraci au devenit tot mai mari, fiindcă degeaba oferi tot mai multe ajutoare sociale (care consumă resurse uriașe de la buget) dacă nu oferi și locuri de muncă decent plătite.
Din păcate, astăzi nu mai vorbim doar de persoane vulnerabile, ci și de comunități vulnerabile, dar și – mai grav – de localități vulnerabile, unde marea majoritatea a populației este supusă riscului de sărăcie.
Există mulți factori care agravează această situație, unii imprevizibili, precum pandemiile și războaiele. Atât pandemia de COVID-19, cât și războiul din Ucraina au afectat întreaga economie mondială, dar au lăsat și lasă uriașe traume emoționale. Priviți la ce se întâmplă la granițele României, Republicii Moldova, Ungariei, Slovaciei, Poloniei!
Alți factori agravanți reprezintă consecința directă a unor decizii greșite din partea guvernanților, a unor circumstanțe istorice nefavorabile, ba chiar efectul unor decizii personale. Migrația, căutarea unui loc de muncă în străinătate, scăderea dramatică a natalității, depopularea satelor etc. lasă în urma lor oameni tot mai singuri și tot mai vulnerabili – copii, tineri, femei, bătrâni.
Aici vedem cât de important este rolul asistentului social, care intervine pentru a face viața persoanelor aflate în suferință un pic mai bună, dar și rolul învățământului universitar de profil, care trebuie să pregătească specialiști de calitate, înțelegând foarte bine vremurile care vor veni. La fel ca în medicină, prevenția este infinit mai importantă decât tratamentul, fiindcă nu lasă boala să se insinueze, să distrugă, să corupă.
Felicit Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, în particular Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, pentru rezultatele obținute, precum și toți asistenții sociali pentru munca depusă și reiterez o promisiune de credință: Municipiul Iași va ajuta mereu oamenii în nevoie, fiindcă solidaritatea este temeiul unei comunități veritabile!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Organizatori si parteneri ai evenimentului
Organizatorii evenimentului de astazi sunt: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială și Sucursala Teritorială Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
Parteneri în desfăşurarea evenimentului sunt: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Direcția de Asistență Socială Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Penitenciarul Iași, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Sectorul de Asistenţă Socială şi Medicală DIACONIA, Asociația Alternative Sociale, Fundația „Alături de Voi”, Fundația „Solidaritate și Speranță”, Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația Aproape de Oameni Iași, Fundația Emmaüs Iași.
UPDATE: Din partea Directiei de Asistenta Sociala Iasi a fost prezenta Luminita Munteanu-Director executiv
„A fi alături de oameni este scopul principal al nostru și l-am înfăptuit mereu, chiar și în pandemie, când ne-am dedicat timpul în primul rând ieșenilor autoizolați sau carantinați, care au numărat inițial mii de persoane. Indiferent de gradul de vulnerabilitate financiară sau materială, activitatea de susținere la domiciliu a acestor persoane a fost complexă, asistenții sociali asigurând până și achiziționarea de alimente, preluarea rețetelor de la medicii de familie/specialiști și procurarea medicamentelor și a altor produse de bază. Efortul depus și numeroșii kilometri parcurși, au fost răsplătiți însă prin sentimentul datoriei împlinite și al grijii față de semeni, pe care această profesie le implică”- a spus directorul DAS Iasi, Luminita Munteanu