Două grădinițe vor fi consolidate cu fonduri din Programul „Școli Sigure și Sănătoase”. Valoarea finanțărilor depășește 22 milioane lei

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat oficial că a fost semnat contractul de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Școli Sigure și Sănătoase”, a lucrărilor de consolidare a imobilelor cu risc seismic a două grădinițe din municipiul Iași.

Este vorba, mai întâi, despre Corpul A al Grădiniţei cu Program Normal nr. 21 din șoseaua Națională nr. 45, parte din structura Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun”. Clădirea, cu o suprafață desfășurată de 466,67 metri pătrați, a fost construită în anul 1945. Dat fiind riscul seismic constatat de experți și al autodemolării, activitatea grădiniței, cu cei 46 de preșcolari, a fost relocată în cursul anului trecut.

Valoarea finanțării obținute de Primăria Municipiului Iași prin programul menționat este de 6.900.033,82 lei fără TVA, respectiv 8.211.040,25 lei cu TVA.

De fonduri prin același program vor beneficia și lucrările la Corpurile C1 (Tronsoanele 1 și 2) și C2 (Tronsonul 3) ale Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 11 din strada Țuțora nr. 3, din structura organizatorică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12. Clădirile, cu o suprafață desfășurată de 648 de metri pătrați, au fost construite în 1967. Activitatea personalului didactic și a celor 60 de preșcolari a fost relocată în urmă cu doi ani, după ce expertizele au demonstrat faptul că imobilele nu sunt sigure.

Valoarea finanțării obținute pentru această grădiniță este de 11.817.806,40 lei fără TVA, respectiv 14.063.189,62 lei cu TVA.

Dată fiind vechimea și starea precară a clădirilor celor două grădinițe, municipalitatea ia în calcul demolarea și reconstruirea acestora, eventual cu o capacitate mărită. În situația în care fondurile contractate de la Ministerul Dezvoltării nu vor fi suficiente, municipalitatea va acoperi valoarea investițiilor cu fonduri din bugetul local.

Reamintim că Primăria Municipiului Iași și Ministerul Dezvoltării au semnat și contractul de finanțare – în sumă de 162.561.321,47 lei – a lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a imobilelor – monument istoric ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” (Corp C1 Liceu, vechi din 1891, și Corp C2 Cantină).

La nivel național, prin Programul Național de Investiții „Școli Sigure și Sănătoase” vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate și eficientizate energetic 65 de clădiri a circa 50 de unități de învățământ.

Finanțarea totală de 184.835.551,34 lei obținută de Primărie pentru cele trei unități de învățământ din orașul nostru este cea mai importantă din țară!

 

„Mulțumesc Guvernului României și, în mod deosebit, domnului ministru Adrian Veștea, că au înțeles situația Colegiului Pedagogic și a celor două grădinițe și necesitatea de a aloca fondurile necesare pentru a le consolida sau reconstrui! Nevoia normală a elevilor, dascălilor și părinților de a beneficia de spații școlare sigure și moderne, ca și demersurile făcute de noi au fost tratate cu celeritate și responsabilitate!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În ceea ce privește lucrările de consolidare și refuncționalizare la Colegiul Pedagogic, acestea au demarat în cursul lunii trecute și sunt executate de SC Iasicon SA în cadrul unui contract în valoare de 67.272.661,70 lei cu TVA. Duratele de realizare a investițiilor sunt estimate la 36 de luni în cazul clădirii liceului și, respectiv, la 24 de luni în cazul cantinei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.