În ultimii doi ani, 37 de cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Ion Simionescu” din Iasi au beneficiat de cursuri de formare în țări europene. Se remarcă o modernizare a procesului pedagogic și o creștere a interesului elevilor pentru oferta curriculară și extracurriculara a școlii.
Impactul acestor activități de învățare pe tot parcursul vieții este vizibil la nivelul școlii, dovadă fiind diversificarea metodelor folosite de profesori la clasă în procesul de predare-învățare-evaluare. Aproape 50% din personalul școlii a avut șansa să parcurgă tematici de actualitate, în compania unor formatori remarcabili, alături de colegi din alte țări europene, în Franța, Cipru, Malta, Spania, Portugalia, Croația și Turcia. Pentru unii profesori o astfel de experiență reprezintă o împlinire profesională și o motivație pentru a participa în continuare la cursuri de formare, iar pentru alți profesori experiența Erasmus+ a însemnat o depășire a unor limite ce nu erau poate conștientizate.
“Formarea continuă este o prioritate atât la nivel European, cât și la nivelul țării noastre”
“Formarea continuă este o prioritate atât la nivel European, cât și la nivelul țării noastre, întrucât nu se poate obține o creștere a atractivității orelor de curs fără o actualizare periodică a cunoștințelor pedagogice și de specialitate, actualizare ce trebuie să aibă loc în contexte noi, provocatoare, pentru toate disciplinele.
În acest sens este esențială cunoașterea unei limbi de circulație internațională și se poate spune că la acest capitol profesorii de la Simionescu au dovedit că știu și pot să facă față unor astfel de provocări” a precizat prof. Sabina MANEA, directorul Școlii Gimnaziale “Ion Simionescu” Iași.
Participarea cadrelor didactice la cursuri a fost posibilă datorită Acreditarii Erasmus+ în domeniul Educației școlare, acreditare pe care Școala Gimnazială “Ion Simionescu” a obținut-o în anul 2022 în cadrul unul apel lansat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.). În primii doi ani susținerea financiară acordată școlii de către agenție a fost de aproximativ 80.000 euro.
Alte 14 cadre didactice vor participa la cursuri de formare în Danemarca, Irlanda, Portugalia și Spania
În acest an școlar, alte 14 cadre didactice vor participa la cursuri de formare în Danemarca, Irlanda, Portugalia și Spania, având obiective precum: îmbunătățirea competentelor de integrarea a TIC, a platformelor educaționale, a softurilor specifice și a RED în activitatea didactică și în activitatea școlii, îmbunătățirea competențelor de incluziune a elevilor ce provin din familii dezorganizate, monoparentale, a copiilor cu CES, remigranți, cu dificultăți socio-materiale sau cu părinți plecați din țară, dar și dezvoltarea deprinderilor pentru un comportament ecologic, responsabil și durabil, prietenos cu natura.
Susținerea financiară acordată de A.N.P.C.D.E.F.P. în acest an Școlii Gimnaziale “Ion Simionescu” Iași este de aproape 30.000 euro.
Acreditarea Erasmus+ este valabilă pentru intervalul 2022-2027, ceea ce înseamnă că urmează încă 3 ani în care cadrele didactice ale școlii vor beneficia de cursuri de formare în țări europene, având posibilitatea să se dezvolte atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, în beneficiul elevilor.
“Acordarea Acreditării Erasmus+ confirmă faptul că organizația aplicată este capabilă să implementeze un plan de dezvoltare strategică pe termen mediu sau lung. Pentru aceasta, organizația candidată elaborează un plan de punere în aplicare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate, denumit Plan Erasmus, ca parte a unui efort organizațional mai amplu de a-și gândi strategic dezvoltarea.” (https://www.erasmusplus.ro/acreditarea)