Aeroportul Iași cu sprijinul Ambasadei Muntenegru, a găzduit astăzi un workshop pentru analizarea perspectivelor reale privind deschiderea unei linii aeriene în Muntenegru, o premieră pentru capitala Moldovei.
„Aeroportul din Iași, odată cu operaționalizarea noului Terminal si demararea obiectivelor de obținerea a independenței energetice și dezvoltare a operațiunilor pe zona CARGO, are obligația de a face demersurile pentru extinderea semnificativă a portofoliului de destinații. Din această perspectivă, apreciez și susținem demersurile comune pentru conectarea cu Republica Muntenegru prin intermediul Air Montenegro.
Sunt convins că atât destinațiile turistice de la malul Adriaticii cât și turismul religios pot constitui motive pe care cei 6 milioane de cetățeni cărora Aeroportul Iași li se adresează le pot lua în considerare. La modul general, apreciez în mod deosebit eforturile pe care dl. director Vatră le face pentru a crea și dezvolta grupuri de suport din comunitate pentru maturizarea condițiilor de introducere de rute și destinații noi.
Suntem 100% alături de echipa sa în aceste demersuri”, a declarat în urma discuțiilor Marius Sorin DANGĂ, vicepreședinte al CJ.
„Unul dintre obiectivele noastre principale este deschiderea de noi rute în țări cu care nu avem deocamdată conectivitate pe calea aerului”
„Am avut astăzi o întâlnire extrem de constructivă cu reprezentanții mai multor entități din România, Muntenegru și Republica Moldova, unde am discutat despre posibilitatea de a pune bazele unui parteneriat cu Muntenegru. Aeroportul Iaşi este în continuă dezvoltare, având cea mai rapidă creştere de trafic din România, iar unul dintre obiectivele noastre principale este deschiderea de noi rute în țări cu care nu avem deocamdată conectivitate pe calea aerului, cum este și Muntenegru.
Infrastructura actuală, cu noul terminal T4, și capacitatea de a procesa 3,5 milioane de călători anual ne ajută să atragem operatori noi, pentru că avem potențialul necesar pentru a dezvolta parteneriate de durată. Un parteneriat cu operatori aerieni din Muntenegru ar însemna pentru ieșeni și moldoveni deopotrivă, mai multe oportunități de călătorie, o deschidere și mai mare către Europa , un suport real pentru dezvoltarea turismului, în principal, Muntenegru fiind o destinație turistică minunată, cu o varietate de opțiuni, inclusiv pentru creșterea atractivității regiunii noastre, fiindcă și noi trebuie să atragem turiști din Muntenegru și chiar din zonele învecinate.
Mulțumesc Ambasadei Muntenegru pentru suportul oferit în organizarea acestei conferințe și tuturor participanților care ne-au oferit informații utile. Acesta e doar un început, cu sprijinul factorilor implicați vom reuși să începem o colaborare extrem de benefică”, a afirmat Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

„Imi doresc ca acest parteneriat să apropie și mai mult cele două țări”
„De trei ani lucrăm pentru a face posibilă o legatură directă între România și Muntenegru, dar sunt încrezător că întâlnirea de astăzi este o foarte bună oportunitate pentru a vedea și rezultatele. Muntenegru este un partener strategic al României, este membru NATO și un candidat extraordinar la UE, facem eforturi pentru o aderare cât mai rapidă. 35,000 turiști români ajung anual în Muntenegru, care e la doar 200 de km distanță, așadar accesabilitatea este un avantaj.
În plus, ofertele turistice sunt foarte atractive în resorturile de la Marea Adriatică. De asemenea, o rută aeriană directă ar ajuta și dezvoltarea mediului academic local, facilitând totodată schimburile culturale între regiuni. În ceea ce privește relațiile economice între România și Muntenegru, cred că există potențial și mai mare de colaborare. În Muntenegru sunt mai multe companii ieșene, inclusiv de profil IT, care își desfășoară activitatea.
Suntem interesați să extindem colaborarea cu România prin domenii ce țin de infrastructura de transport, industria alimentară, agricultură, energie. Mulțumesc conducerii Aeroportului Iași pentru oportunitatea oferită, îmi doresc ca acest parteneriat să apropie și mai mult cele două țări”, a spus la rândul său Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Muntenegru.

„Am aflat multe lucruri frumoase despre Iași, pe care trebuie să le descopere și locuitorii din Muntenegru. La rândul sau, Muntenegru merită să fie cunoscut de cât mai mulți ieșeni și nu numai, fiind o destinație extraordinară de petrecere a vacanțelor, și în plus e foarte aproape.
Aeroportul Iași are o arie de captare de 6 milioane de locuitori, incluzând și Rep. Moldova și Ucraina, un procent consistent din traficul procesat provenind din aceste zone. Iașul are potențial real pentru a-și extinde conexiunile cu zone încă neexplorate, pentru dezvoltarea turismului, iar aici vreau să evidentiez dimensiunea religioasă, care de asemenea trebuie valorificată. Evident, pentru a putea dezvolta un astfel de proiect, e nevoie să avem condițiile care să-i asigure profitabilitatea.
Este esențial ca oamenii din Muntenegru și România să afle ce oferă cele două destinații din punct de vedere turistic, deci prima provocare în a pune bazele parteneriatului nostru este promovarea, pentru care e nevoie de implicarea comunităților locale, a autorităților și a instituțiilor responsabile.”, a precizat Dejan Pižurica, consilier AIR MONTENEGRO.