Cardiologul Dan Tesloianu de la „Spitalul Sf. Spiridon” din Iaşi a fost arestat pentru 30 de zile.La percheziții, anchetatorii au găsit o adevărată avere

UPDATE 24.02.2023: Cardiologul groazeiDan Tesloianu rămâne în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia. Decizia instanţei este definitivă.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul – inculpat Tesloianu Nicolae Dan, împotriva încheierii din data de 18.02.2023, pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi de la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul numărul 4966/3/2023”, se arată în minuta instanţei.

UPDATE: „Nu vreau sa intru in chestiunile tehnice…Cine se bucura cand ajunge in aceasta situatie dupa 21 ani de cariera? Infractiunea in forma continuata este destul de interpretabila. Nu exista nici o chestiune de cauzalitate cu faptul ca exista si doua decese a unor pacienti. Vorbim despre o personalitate a Iasului, Moldovei si Romaniei. Domnul doctor a facut 4000 interventii si nimeni nu precizeaza ca a salvat si vieti. Mandatul de arestare este doar pentru abuz in serviciu”, a spus avocatul cardiologului Dan Tesloianu.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis astazi arestarea pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi.
Medicul cardioog Dan Tesloianu de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi a fost arestat in această seară, pentru 30 de zile, în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi.
Decizia a fost luată de magistrații de la Tribunalul București. Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, ca atare medicul va fi dus în arest.
Reamintim ca dr. Dan Tesloianu a fost reţinut ieri pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.
Ce spun procurorii
„In situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, este specificat in documentatia penala.

 

Din probele administrate în cauză a rezultat că medicul cardiolog Tesloianu a pus la punct o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

„Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului, nici nu avea cum neavand documente de provenienta. Astfel, nu  a parcurs fluxul procedurilor interne, nu a avut avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

 

Mecanismul infractiunilor comise de cadrele medicale

Cei doi doctori cardiologi-dr Tesloianu de la Iasi si dr. Eduard Belu de la Brasov aveau cunoștință de bolnavii care au implantate dispozitive cardiace. Când unul dintre aceștia deceda, cu ajutorul altor cadre medicale le extrăgeau din corp aceste dispozitive și le sterilizau. Apoi, în listele lor de pacienți, îi căutau pe cei care aveau nevoie de stimulatoare ori defibrilatoare.

De la aceștia ar fi pretins între 2.000 de lei și 3.000 de euro ca să le implanteze dispozitivul extras dintr-un cadavru. Prețul cerut era ca pentru un dispozitiv nou -pe care îl decontează Casa de Sănătate.

Tot în acest dosar, alţi 5 medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar 4 pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită. Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.
La percheziții s-a găsit o adevărată avere

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

 

Conform procurorilor, în urma perchezițiilor au fost ridicate următoarele bunuri si sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă.

De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile aparținând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asiguratorie a sechestrului.

3 COMENTARII

  1. Ma intreb cu mahnire si chiar disperare, se va face natiunea asta bine vreodata ??? e de asteptat ca imbecilii si scursurile societatii sa ne traga inapoi, dar medicii ??? Cei ce au ales sa vindece, cei ce au ales sa conduca sa ne afunde zilnic in mocirla inumanitatii ???? Avocatul care invoca ajutorul dat altora e de un cinism incredibil, o pata de aceeasi teapa pe fata natiunii noastre.

  2. Avocatul lui peste prăjit. Nu pui in balanța câte vieți a salvat, pt asta este plătit. Dacă nu ii convine sa își dea demisia și sa lase loc altor medici care fac asta cu pasiune și n-așteaptă sa le umple careva buzunarele pt ca salvează o viața.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.