Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit ieri cu Excelența Sa domnul Giles Portman, Ambasadorul Marii Britanii la București, James Clarry, Global CEO al organizației internaționale Justice and Care și Maria Mădălina Turza, Country Executive Director al Justice and Care România.
Scopul vizitei acestei delegații mixte la Iași a fost acela de a discuta cu autoritățile și instituțiile locale despre activitățile și programele organizate în scopul prevenirii și combaterii traficului de persoane, Justice and Care România derulând cu succes programul „Victim Navigator” la nivelul Județului Iași, în colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași, DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, IPJ Iași și serviciile sociale locale.
În cadrul discuțiilor, primarul Mihai Chirica a prezentat proiectele și inițiativele derulate de municipalitate în parteneriat cu numeroase ONG-uri și instituții locale pentru prevenirea abandonului școlar, integrarea în societate a persoanelor defavorizate, combaterea violenței domestice și a traficului de droguri, precum și modalitatea de stimulare a integrării și conviețuire în armonie a tuturor minorităților etnice și religioase din oraș.
Discuțiile cu Excelența Sa domnul Ambasador au vizat și situația politică actuală, precum și stabilitatea în regiune.

„Am fost onorat să mă întâlnesc cu Excelența Sa domnul Giles Portman, Ambasadorul Marii Britanii la București, domnul James Clarry, Global CEO al organizației internaționale Justice and Care, și doamna Maria Mădălina Turza, Country Executive Director al Justice and Care România.
O simplă strângere de mână transmite mai mult decât o mie de cuvinte – un simbol al unității și al schimbării spre bine.
Împreună, putem transforma lumea într-un loc mai bun!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
La rândul lor, reprezentanții Justice and Care au subliniat faptul că Iașul reprezintă un model de bună practică de colaborare instituțională.
Organizația internațională Justice and Care a fost înființată în Marea Britanie în anul 2008 din convingerea că, pentru a anihila sclavia modernă și traficul de persoane, este fundamental ca guvernele, forțele de poliție și societatea civilă să își unească forțele. Justice and Care acoperă prin activitatea sa trei continente: America, Asia și Europa. Organizația din România dezvoltă activități și programe la nivel național și la nivelul Uniunii Europene.

Până în prezent Justice and Care International a contribuit la nivel global la eliberarea și reintegrarea a 5.233 victime, a sprijinit victimele în 1.659 de dosare penale cu condamnări definitive, are 58.638 specialiști formați și 181.912 persoane vulnerabile sprijinite și implicate în procese de educare și capacitare.
În România organizația a operaționalizat primul program intitulat „Victim Navigator”, care asigură procesul de repatriere a victimelor de origine română și le asigură reintegrarea socială prin programe individualizate de sprijin și capacitare de până la doi ani.